گچ سيوا چيست؟
در فرآيند ساختمان سازي از مصالحي بسيار متنوعي استفاده ميشود و همه آنها نقش خود را در تكميل شدن ساختمان ايفا ميكنند. گچ از پركاربردترين مصالح مورد استفاده به ويژه در مراحل نازك كاري است. از آنجايي كه بسياري اوقات اين گچ در سطح رويي اعمال ميشود كيفيت آن از اهميت ويژهاي برخوردار است. فناوري در اين خصوص به بهبود ويژگيهاي گچ كمك كرده است. گچ سيوا از ديگر مصالح جديد در صنعت ساختمان سازي به شمار ميرود كه بسياري از نقطه ضعفهاي گچ معمولي را برطرف ميكند؛ اما آيا واقعاً ميتوان آن را جايگزين مناسبي براي ساير انواع گچ سمنان در نظر گرفت؟ براي پاسخ به اين پرسش با ويكي ساختمون همراه باشيد.
گچ سيوا چيست؟
گچ سيوا كه گاهي گچ پليمري دستي خوانده ميشود در واقع نوعي گچ است كه به شيوه سنتي و از طريق دست اجرا ميشود. اين نوع گچ يك محصول مهندسي شده است و به همين دليل از ويژگيهاي منحصر به فردي برخوردار است كه آن را به گزينه بسيار ايده آلي براي جايگزيني گچهاي معمولي تبديل كرده است. از اين ويژگيهاي ايدهآل ميتوان به مواردي همچون زمان گيرش بالا اشاره كرد. استفاده از اين نوع گچ به عنوان زير كار از مهمترين كاربردهاي آن تلقي ميشود. در ادامه بيشتر به مزيتها و كاربردهاي گچ سيوا خواهيم پرداخت.
گچ سيوا چگونه ساخته ميشود؟
گچ سيوا در مقايسه با ساير انواع گچ فرآيند ساخت و تركيب متفاوتي دارد. به طوري كه ماده اصلي ساخت آن در واقع گچ ميكرونيزه است كه در سفيد كاري كاربرد دارد. براي توليد گچ سيوا، گچ ميكرونيزه را طي يك فرآيند با مواد و تركيبات ديگري مخلوط ميكنند. از مواد افزوني به گچ سيوا، پرليت است كه باعث سبك وزن شدن محصول نهايي ميشود.
گچ و خاك يا گچ سيوا، كدام بهتر است؟
همانطور كه در بالا عنوان شد، استفاده در زير كاري از اصليترين كاربردهاي گچ سيوا است و از اين رو بسياري آن را به عنوان جايگزيني براي گچ و خاك در نظر ميگيرند. گچ و خاك از اصليترين مصالح براي زير كاري است اما در مقايسه آن با گچ سيوا از برتري خاصي برخوردار نيست. اين نوع از گچ به عنوان گچ زير كار از مزيتهاي بالقوهاي همچون وزن بسيار سبكتر، عايق حرارتي و صورتي بهتر برخوردار است؛ بنابراين بدون شك گچ سيوا را ميتوان جايگزين به حق براي گچ و خاك در نظر گرفت.
مشخصات گچ سيوا
گچ سيوا به دلايل فرآيند ساختي كه دارد از ويژگيهاي فيزيكي و شيميايي متفاوتي در مقايسه با ساير انواع گچ برخوردار است. از مهمترين اين ويژگيها ميتوان به موارد زير اشاره كرد.
مقاومت آن در برابر نيروهاي فشاري و خمشي بيشتر است.
قدرت چسبندگي آن با سطوح از جنس مختلف همچون سيمان و بتن بسيار بالا است.
در شرايط مختلف آب و هوايي قابل اجرا هستند.
ضريب انتقال حرارتي كمتر
ضريب انتقال صوتي كمتر
مقاومت بهتر در برابر رطوبت نسبت به ساير انواع گچ
وزن مخصوص كمتر
زمان گيرش اوليه آن بالاتر و تقريباً 90 دقيقه است.
زمان گيرش ثانويه آن بالا و برابر با 120 دقيقه است.
زمان گيرش بالا ايجاد ترك در آن را به حداقل ميرساند.
كاربرد گچ سيوا
گچ سيوا به مانند گچ و خاك كه به جاي آن نيز به كار برده ميشود بيشتر به منظور گچ كاري روي سطوح مختلفي همچون بتن، آهن، چوب و رابيتس كاربرد دارد كه اين موضوع هم به قدرت چسبندگي بالاي آن بر ميگردد. از طرفي نيز گچ سيوا براي استفاده در سفيدكاري نهايي بسيار مناسب است.
مزايا و معايب گچ سيوا
مزاياي متنوعي كه در خصوص اين نوع از گچها مطرح است بيشتر مديون فرآيند ساخت آن است و از اصليترين اين مزاياي ميتوان به موارد رو به رو اشاره كرد. اول از همه اينكه اجراي آن در مقياسهاي مختلف به دليل عدم نياز به توقف براي آماده شدن سريعتر خواهد بود و همين موضوع در پروژه بزرگ مقياس تأثير زيادي ميتواند در سرعت اجراي پروژه و هزينه نهايي آن داشته باشد. موضوع مثبت ديگري كه در خصوص گچ سيوا مطرح است در واقع عايق بودن بهتر در برابر حرارت و صدا است.
از طرفي هم به دليل توقف زماني كمتر و وزن سبكتر استفاده از آن زحمت كمتري دارد. نكته ديگري كه تأثير زيادي بر كاهش هزينهها به ويژه در پروژههاي بزرگ ميگذارد اين است كه ضايعات گچ سيوا در مقايسه با ساير گچها به مراتب كمتر است. دست آخر اين نوع گچ در مقايسه با ساير گچها از مقاومت خوبي در برابر خط و خراش برخوردار است. به طور كلي معايب آنچناني را نميتوان در خصوص اين نوع گچ مطرح كرد و شايد هزينه بالاتر آن در مقايسه با گچهاي معمولي كه البته آن هم بيشتر در مورد پروژههاي كوچكتر صادق است را ميتوان تنها نقطه ضعف آن در نظر گرفت.
روش اجراي گچ سيوا
در اجراي گچ سيوا به منظور اهداف مختلف بايد نكات مهمي را مورد توجه قرار داد. اول اينكه بايد حتماً دقت داشت كه سطح زير كار بايد كاملاً يكنواخت و عاري از هر گونه گرد و غبار باشد. وجود ناهمواري در سطح بايد ايجاد ضخامتهاي مختلف از اين نوع گچ و در نهايت كاهش كيفيت نهايي كار ميشود. در گام بعدي بهتر است كه از آب گرم براي آماده كردن آن استفاده كرد؛ به طوري كه به ازاي هر 6 ليتر آب ميتوان از 9 تا 10 كيلوگرم گچ سيوا استفاده كرد. بعد از اضافه كردن گچ به آب، معمولاً چند دقيقه صبر و سپس اقدام به مخلوط كردن آن ميكنند. بعد از مخلوط كردن ميتوان نسبت به اعمال آن روي سطح مورد نظر با خيال راحت اقدام كرد. ناگفته نماند كه سطح گچ كاري شده تقريباً بعد از گذشت 4 روز خشك و به سختي مناسبي ميرسد.
سخن آخر
انواع مختلفي از گچ در صنعت ساختوساز به كار برده ميشوند. به طوري كه تعداد آنها امروز به بيش از 10 نوع ميرسد. گچ سيوا يكي از اين انواع است كه با بهره گيري از يك فرآيند توليد مهندسي شده و به لطف اضافه شدن بعضي از موادها از خصوصيات بسيار كاربردي برخوردار است و به همين دليل بسياري آن را به عنوان جايگزين بسيار مناسبي براي گچ و خاكها در نظر ميگيرند.
برچسب: